logo

Ibarska 14, Beograd, Srbija

Email: office@telesec.rs

Telefon: +381 64 262 0215

 

Sistem video nadzora

Najkonkretniji I najzastupljeni system od Sistema tehničke zaštite je system video nadzora. Prelaskom sa analognije na IP sisteme I neverovatnim napretkom tehnologije omogućena je dostupačnost kamere velikom broju klijenata. U kombinaciji sa alarmnim sistemom I sistemom kontrole pristupa predstavlja maksimalnu tehničku zaštitu jednog objekta. Osnovna podela Sistema video nadzora sa aspekta funkcionalnosti je na system kojim se prati proces proizvodnje ili process rada I na bezbednosni aspect.

Postoji više vrsta kamera koje se razlikuju pre svega po rezoluciji (1.3, 2, 3, 5, 8, 12, 16, 24, 30 MegaPixela) tj, po veličine slike koju reprodukuju. Posebnu primenu za opservaciju se našle PTZ poktrene kamere za do x45 optičkim zumu, kao I termalne kamere koje vide kretanje toplotnih tela u mrklom mraku. Osim kamera najvažniji deo Sistema je server sa hrd diskovima za snimanje kao I softver kojim se upravlja sistemom I daje nam dodatne mogućnosti.

Razvojem softvera I ubacivanjem veštačke inteligencije u same kamere system IP video nadzora je otišao korak dalje I omogućio korisnicima gomilu dodatnih mogućnosti kao što su:

 

– prepoznavanje ljudi

– prepoznavanje lica (face recognition)

– prepoznavanje automobile

– prepoznavanje tablica

– Brojanje ljudi (people counting)

 

Uvodjenjem veštačke inteligencije u kamere polako se vrši zamena infra crvenig barijera sa analitikom u samoj kameri koja ima skoro istu funkciju pri zaštiti perimetra odredjenih objekata.

Osnovna funkcija sistema video nadzora je retroaktivno pregledavanje snimka, analiza snimljenog materijala, gledanje kamera uživo, putem analitike dobijanje alarmnih stanja prilikom praćenja kamera uživo, preventivno odvraćanje lopova, dizanje bezbednosti štićenog prostora na veći nivo, mogućnost integracije sa drugim sistemima.

Najkonkretniji i najzastupljeni sistem od Sistema tehničke zaštite je system video nadzora.